Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Girişimcilik Eğitimine Yönelik Tutumları ve Girişimcilik Niyetleri - Çeti̇n, Ekmel (Gazi Üniversitesi, 2021)
Girişimcilik özellikle OECD tarafından gelişmekte olan şeklinde tanımlanan ülkelerin ekonomik, refah ve sosyal istikrarında önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’de son yıllarda teknolojinin de gelişimiyle genç girişimcilerin ve önemli girişimlerin sayısında artış görülmekle birlikte istihdam konusunda sıkıntılar yaşandığı görülmektedir. Bu durum öğretmen yetiştirme alanında atama-iş bulma sıkıntısı şeklinde kendini göstermektedir. Bu sebeple Eğitim Fakültelerinde de girişimcilik eğitimleri verilmekte ve öğrenciler eğitim alanında ya da ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda farklı alanlarda girişimlerde bulunmaya yönlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Eğitim Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin girişimcilik eğitimine yönelik tutumlarının bilişsel, duyuşsal ve davranışsal bileşenlerini incelemek, öğrencilerin girişimcilik eğitimine yönelik tutumlarının girişimcilik niyetlerine etkisi ölçmek ve girişimcilik eğitimine yönelik tutum ve girişimcilik niyeti arasındaki kontrol değişkenlerinin rolünü incelemektir. Katılımcılar Eğitim Fakültesinin farklı bölümlerinde ve sınıf düzeylerinde öğrenim gören öğrencilerdir. Sonuçlar girişimcilik eğitimine yönelik tutumun girişimcilik niyeti üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca ailenin girişimci olması ve dersin zorunlu ya da seçmeli olarak alınması açısından da farklılıklar görülmüştür.

Entrepreneurship plays an important role on the economic, welfare and social stability of the countries that was determined as developing countries by OECD. Although there is an increase in the number of young entrepreneurs and important entrepreneurships in Turkey, there is still employment problems especially among young graduates. This shows itself as appointing of education faculty graduates as teacher. Thus, entrepreneurship educations are given in education faculties and students are guided to become entrepreneurs based on their interests and abilities. The aim of this study is to examine the cognitive, emotional and behavioral components of the attitudes of students towards entrepreneurship education, to measure the impact of students’ attitudes towards entrepreneurship education on their entrepreneurship intentions, and to examine the control variables between the entrepreneurship education and entrepreneurship intention. Participants are the students from different departments and grade levels of education faculty. Results indicate that the attitude towards entrepreneurship education has a positive impact on students’ entrepreneurship intentions. Moreover, there are differentiations in terms of family background and compulsory/elective course variables.
Keywords: girişimcilik eğitimi; girişimcilik; girişimcilik niyeti; öğretmen adayları ve girişimcilik; entrepreneurship education; entrepreneurship; entrepreneurship intention; prospective teachers and entrepreneurship; 9. Industry and infrastructure; 4. Education; 8. Economic growth