Batı basınında simge ve semboller bağlamında islamofobi ve ötekileştirme sorunsalı - Kara, Hasan Hüseyin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Tragedyalar, Haçlılar, oryantalistler ve karikatürler aracılığıyla ötekileştirilen Doğu toplumu ve İslam medeniyeti, şimdi ise simge ve sembollerin istilasına uğramış ve sosyo-psikolojik soykırıma maruz bırakılmıştır. Simge ve semboller; görsel bir öğrenme modeli sunması, pratikliği, etkisi ve açık uçlu özellikleri itibariyle basın-yayın organlarının önemli bir subliminal mesaj kaynağıdır. Batı dünyası söz konusu bu durumu kadim İslamofobik ve oryantalist gayeleri için bulunmaz bir yöntem olarak değerlendirmiş ve bu sembolleri istismar etmiştir. İslamofobik Batı zihniyetinin fail, basının ise araç olduğu bu olay örgüsünde simgeler ve semboller birer nefret malzemesi hâline getirilmiştir. Almanya ve Polonya gibi iki farklı sosyo-politik ve dini alt yapıya sahip Batı ülkesine ait 8 basın yayın organında toplamda 17 farklı İslamofobik sembol tespit edilmiştir. Bu sembollerin ortak yönü ise İslam’ı ve Müslümanları içeren sözde olumlu veya olumsuz haberlerde mükerreren kullanılmaları ve farklı birçok dijital mecraya da kolayı satın aldırıyor olmalarıdır. Kullanılan bu 17 sembolün bir başka ortak yönü ve özelliği ise popüler kültürde korku, panik ve endişe içeren görsel niteliklere sahip olmaları ve birçok platformda da bu şekilde konumlandırılmalarıdır. 11 Eylül saldırılarının ardından radikalize ve terörize edilmek istenen Doğu-İslam dünyasına yönelik bu sembollerin kullanılmasının ve teşhir edilmesinin amacı ise İslamofobiyi küresel anlamda tahkim etmek ve Müslümanları ötekileştirmektir
Keywords: Batı, islamofobi, basın, simge, sembol, ötekileştirme