EKİNEZYANIN YAPRAK VE ÇİÇEK EKSTRAKTLARININ ANTİKANSER VE BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - SHARIF, Khawla Omran Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Ekinezya, birçok ülkede şifalı bir bitki olarak önemli değeri olan geleneksel bir bitkidir. Çoğunlukla immünolojik özellikleriyle solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Bu çalışma, farklı Ekinezya çiçek ve yaprak ekstraktlarının antimikrobiyal, anti-tümör ve DNA koruma etkinlikleri gibi biyolojik etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Ekinezya çiçek ve yaprak ekstraktlarının antimikrobiyal etkinliği, 21 gram pozitif ve gram negatif bakteriye karşı etkileri su, metanol ve etil asetat ekstreleri kullanılarak incelenmiştir. Ekstraktların MİK (Minimum inhibitör konsantrasyon) ve MBC (Minimum bakterisit konsantrasyon) değerleri belirlenmiştir. Tüm bakteri suşları, Ekinezya ekstraktlarına karşı duyarlılık sergilerken, metanol ekstraktı, 62.5-125 μg/mL MİK değer aralığı ile tüm mikroorganizmalara karşı önemli MİK sunmuştur. Ayrıca, yaprak ve çiçek özütleri için mükemmel antimikrobiyal aktivite, Enterococcus faecalis ATCC 2521 gibi gram pozitif bakterilere karşı tespit edilmiştir. Tüm ekstraktlar için DNA koruma deneyi gerçekleştirilmiştir. Ekinezyanın çiçek ve yaprak ekstraktları iki konsantrasyonda (10 ve 50 mg / mL), herhangi bir DNA koruyucu etki sergilememiştir. HeLa tümör hücre hattına karşı sitotoksisite, çeşitli ekstrakt konsantrasyonlarında 24 ve 48 saat MTT hücre canlılık testi ile belirlenmiştir. Ekinezyanın metanol ve etil asetat ekstraktları, yüksek sitotoksik etkilerin zamana ve doza bağlı olduğunu göstermiştir. Öte yandan, metanol çiçek ekstraktı 48 saatlik muameleden sonra IC50 için en düşük konsantrasyon olan 62.5 μg/mL ve 73.03 μg/mL ile en büyük antiproliferatif etkinlik göstermiştir. Özet olarak, bu araştırma Ekinezyanın biyolojik özellikler açısından bakteri ve tümör hücre hatları üzerindeki etkilerine dayanan iyi kalitede bilimsel verilere sahip olduğunu göstermiştir. Bu ekstraktlar, hastalık tedavisine yönelik ilaç elde etmek için olası bir kaynak olabilir. Bununla birlikte, Ekinezya preparatları için güvenli farmasötik profillerin geliştirilmesi ve kurulması için gelecekte araştırmalar yapılması gerekmektedir.
Keywords: Echinacea purpurea, bitki ekstraktları, DNA koruması, antimikrobiyal aktivite