Sarımsak Gelişiminde Amino Asit Etkileri - Turfan, Nezahat (My University, 2024)
Taşköprü sarımsağı, sülfür bileşenleri, flavonlar, vitaminler, mineraller, karotenoitler ve enzimler gibi birçok biyoaktif bileşenleri içermektedir. Sarımsak, yüksek besin değeri nedeniyle dünyanın her yerinde çiğ ve pişmiş olarak olarak tüketilmektedir. Bu çalışmanın amacı, açık arazide yetiştirilmiş Taşköprü sarımsağına yapraktan glutamik asit, glisinbtain ve fenil alanin uygulamalarının element miktarı üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla Taşköprü Uzunkavak köyüne bağlı arazide sarımsak örnekleri ekilmiştir. Fideler 4-5 yapraklı safhada iken saf suda çözündürülmüş amino asitler bir püskürtücü aracılığı ile yapraklara uygulanmıştır. Uygulamalar haftada iki kez olmak üzere 4 hafta süresince yapılmıştır. Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilen sarımsak örnekleri arazide 10 gün bekletildikten sonra Biyoloji Bölümüne ait numune odasına getirilmiştir. 100 °C etüvde kurutulan örnekler laboratuvar blenderi ile toz haline getirilmiştir. Bu örneklerde mineral analizlerin ölçümleri yapılacak ve uygulamaların sarımsak örneklerinde mineral içerik üzerine etkileri ortaya konulacaktır