İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma - Yayim Yener, Doğanay (Kastamonu University, 2016)
Istanbul tarihi yarimada’da yurutulen bu calismada; oncelikle park, meydan, cami bahcesi, saray bahcesi ve botanik bahcesi gibi farkli ozelliklerdeki ornek alanlarda mevcut odunsu bitki taksonlari tespit edilmistir. Toplam 7 ornek alanda yurutulen calismada, yerinde inceleme, fotograflama, ornek toplama ve tespit calismalari yapilmistir. Tespit edilen odunsu bitkilerin bulunduklari familyalara gore dagilimlari ve cins-tur bazinda yogunluklari SPSS analiz programi ile degerlendirilmistir. Ayrica her bir bitki taksonunun bu bolgedeki kullanim yogunluklari, ornek alanlarda bulunma durumlarina gore belirlenmistir. Mevcut bitki taksonlarinin bulundugu yerin ekolojik yapisi ile uyumunu belirlemek uzere, Schroeder (1976) tarafindan gelistirilen “bitkilerin yayilis alani formulu”nden yararlanilarak bir degerlendirme yapilmistir. Calismada elde edilen sonuclara gore; Istanbul tarihi yarimada peyzaj duzenleme alanlarinda bitki tur cesitliligi acisindan toplam 189 odunsu takson ile onemli bir degerde oldugu, egzotik bitkilerin kullaniminin bu bolgede oldukca yogun oldugu ve bazi taksonlarin da ekolojik acidan bu bolgede kullaniminin uygun olmadigi tespit edilmistir.