Karbonil Gurubu Bazı Organik Bileşiklerin Yapısal Ve Spektroskopik Özelliklerinin Teorik Ve Deneysel Yöntemlerle İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Karbonil gurubu organik bileşikler ilaç tasarım alanı için önemlidir.Çoğu karbonil gurubu organik bileşik kanser,tümör ve bakterilere karşı geniş bir farmokolojik alanda bulunan aktif bileşiklerdir.Karbonil grubu organik bileşiklerin tautomerizmi biyolojik önemi ve çözücüye bağımlı tabiatından dolayı son yirmi yılda kapsamlı olarak çalışılmaktadır.Tautometrik denge, çözücü polaritesi gibi çevresel etkilere son derece duyarlıdır.Kimyada ve moleküler biyolojide tautomerizm üzerine deneysel çalışmalar hala çözülmesi gereken bir problemdir.Çoğu karbonil gurubu organik tautomer düşük derişimden dolayı deneysel çalışmalarda gözlenmemiştir.Yapısal ve enerji değerlerinde değişikliğe sebep olan hidrojen atomunun molekül üzerinde bir noktadan diğer noktaya göçü tautomerizmin farklı özelliklerini anlamaya olanak sağlar.Organik bileşiklerin tautometrik yapılarının göreceli kararlılıkları, bir tautometrik yapının diğerine dönüşümünde önemli olduğu kadar kimyasal yapı açısından da önemlidir. Bir karbonil gurubu organik bileşiğin farklı ortamlardaki farklı tautomerik yapıları bir çok fiziksel ve kimyasal özellikle ilişkilidir.Bu yüzden onların araştırılması ilaç tasarımı ve bileşiklerin bazı tıbbi etkilerini anlamak için önemlidir. Bu bileşiklerin spektroskopik parametrelerinin teoriksel tahmini de gereklidir. Çoğu karbonil gurubu organik bileşik farmokolojik (ilaçlarla ilgili) endüstride çok geniş bir uygulama alanına sahip olmasına rağmen, bu guruba ait bazı bileşiklerin yapısal ve titreşimsel spektroskopik özellikleri hakkında literatürde bilgi bulunmamaktadır( 5-Chloroisatin, Chloroisatin, 7-Fluoroisatin,5-Fluoroisatin,5-Nitroisatin,5-Bromoisatin, 7-Bromoisatin, 1-Methylisatin , 5-Methylisatin). Bu projenin amacı karbonil grubu bu bileşiklerin en uygun moleküler yapılarını , titreşim modlarını vermek ve en kararlı tautomer yapılarını mümkün isomerler arasından bulmaktır.Biz bu projede, bu bileşikler üzerine yapılan teorik hesaplama sonuçlarını ve deneysel( IR ve Raman spektrumları) sonuçları rapor edeceğiz. Çözünen-çözücü ilişkisi teorik ve deneysel yöntemler kullanılarak değerlendirilecektir. Bu proje ile maksat, ilaç tasarımı için bazı karbonil gurubu organik bileşiklerin yapısal parametrelerine ve titreşim spektrumlarına yeni bir yaklaşım, anlayış sağlayabilmektir. Biz bu projenin; kimya, moleküler biyoloji ve farmakolojik endüstri için yararlı uygun bir çalışma olacağına inanıyoruz. Anahtar Kelimeler: Tautomerizm, IR-Raman spectra, isatin, anticancer, geometrik yapı, çözücü etkisi