Şeker Pancarı (Beta vulgaris) ve Yabani Pancar (Beta maritima)'nın Kuraklık Stresi Altında Sekonder Metabolit İçeriklerinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Ülkemizde de tarımı yapılmakta olan şeker pancarı (Beta vulgaris) iki yıllık kazık köke sahip bir bitkidir. Bitki, iki yıllık yaşam döngüsünün ilk yılında köklerinde sükroz biriktirmekte ve kış aylarında meydana gelen vernalizasyonun ardından generatif döneme girerek ikinci yıl tohum oluşturmaktadır. Biyotik ve abiyotik streslere karşı dirençli olan yabani pancar olarakta bilinen Beta maritima ise Ülkemizde dahil geniş bir coğrafyada yayılış göstermektedir ve gen kaynağı olarak şeker pancarı ıslahında kullanılarak yeni çeşitlerin geliştirilmesinde yararlanılmaktadır. Sekonder metabolitler, bitkiler tarafından üretilen ancak büyüme, gelişme veya üremelerinde doğrudan rol oynamayan organik bileşiklerdir. Bununla birlikte bu bileşikler bitkiler tarafından tozlayıcıları (polinatör) çekmek, otçulları ve patojenleri uzak tutmak veya stresle başa çıkmak gibi çeşitli seçici avantajlar sağlamak için üretilirler. Önerilen proje ile şeker pancarı ve yabani pancarda kuraklık stresi altında üretilen sekonder metabolitlerin ortaya çıkarılması ve her iki türün üretmiş olduğu bu bileşiklerin karşılaştırılarak kuraklık stresine verilen cevapta hangi bileşiklerin rol aldığının ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma ile ortaya çıkarılacak veriler, kuraklık stresine dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesinde ve kuraklık stres toleransının moleküler mekanizmasının belirlenmesi için ileride yapılacak çalışmalara ön bilgi olarak kullanılabilecektir.
Fen Bilimleri