LİBYA'DA TURİSTİK PAZARLAMA İÇ HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ - ABODIB, Haitm Sanus (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Hizmet sektörleri, gelişen ekonomilerde etkileri açısından büyümektedir. Turizm sektörü, buna bir örnektir. Pazarlama konuları, turizm sektörünü değerlendirirken oldukça önemli faktörlerdir. Bu düşünce, bir ülke doğal imkan ve kaynakları dahil turistik unsurların temel yapılarına sahipse ve pazarlama hizmeti yoksa bunların ülke için yararlı olmayacağı fikri üzerine oluşturulur. Libya’nın ekonomisi, ikinci cümle için oldukça iyi bir örnektir. Bu çalışma, sektörün ilerlemesini büyük ihtimalle önleyen turizm sektöründe pazarlamanın rolünü göstermektedir. Yeterli düzeyde yetenekli, deneyimli ve iyi eğitimli olan bir kadronun olmaması büyük olasılıkla en önemli nedendir. Özellikle, araştırmacı oteller, köyler, turizm plajları, seyahat ve turizm acentaları bazı turistik restoranlar ve Libya’nın havayolu, diğerleri gibi turizm tesislerinden rasgele bir örnekten verileri toplamıştır. Anket, çalışmanın asıl analiz edici yöntemidir ve bu anket turizm işini (kamu ve özel) ve Tripoli şehrindeki turistleri kapsamaktadır. Bu çalışma, teorik ve deneysel kısımlar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır; teorik bölüm, konu hakkında literatür taraması yapan üç alt bölümden oluşurken, deneysel bölüm çalışmanın amacını ortaya koymak için yapılan anketin sonuçlarını ortaya koymaktadır. Özellikle teorik bölümün üç alt bölümü vardır; birinci alt bölüm, tesisleri içeren çevreyi sunan ve tanımlayan turizm hizmetleri ve turistleri ele alırken, ikinci alt bölüm, teori ve uygulama arasındaki turizm konularını tartışmaktadır. Bir endüstri olarak turizm sektörünü ve süreci geliştirme adına onun yararlarını ifade etmektedir. Bu alt bölüm, turizm pazarlaamsının önemli rolünü ortaya koymaktadır. Turizm sektörü, ulusal ekonomide ve sektörün oluşturabileceği ciddi düzeydeki gelirlerde önemli rol oynamaktadır. Buna ilaveten, bu bölüm, Libya’daki turizm sektöründe bulunan görülecek yer faktörünü yansıtmaktadır. Deneysel bölüm, çeşitli acentalara ve turizm ile ilgili şahıslara verilen kapsamlı bir anketten oluşmaktadır. Bu çeşitli bölümler, Tripoli şehrinden elde edilen örneği göstermektedir. Anketin sonuçları, turizm sektöründeki iş gücünün zengin ve çeşitli olduğu ve onların çoğunun turizm işinde pazarlamanın gerekliliğini fark ettikleri sonucuna varmaktadır. Yine de, çoğu Libya turizm tesisinin pazarlamaya yönelik standart bir planı bulunmamaktadır, Araştırma pazarlama işletmeleri için gerek v duyulan bilgi akışında eksikliğin olduğunu ortaya koymaktadır. Özetle, Libya’nın turizm sektörü aslında pazarlama faaliyetlerini gerekli kılmakta ve çoğu acenta bu fikre katılmaktadır. Ancak pazarlama için gerekli olan çevre ve faktörler başarılı bir pazarlama faaliyetini kazandırmak için daha fazla tanıtılmalıdır.
Keywords: Turizm; Pazarlama; Gelişim; Libya Ekonomisi, İç Hizmetler