TÜRKİYE’DE BANKACILIK SİSTEMİNDE İSLAMİ FİNANS - COŞKUN ARSLAN, Merve (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
“İslami bankacılık”, “faizsiz finans”, veya “katılım bankacılığı” olarak da ifade edilen İslami finans, son yıllarda finans ve bankacılık sisteminin hızla gelişen bir parçası haline gelmiştir. Başta dini nedenler olmak üzere, faize karşı duyarlı olan ve faizsiz yatırım araçlarını kullanmak isteyen kesimin atıl kalan mali kaynaklarını ekonomiye kazandırmak amacıyla İslami Finans ortaya çıkmış ve ekonomik nedenler de bu sistemin gelişmesinde etkin rol oynamıştır. Ayrıca sistemde bulunan İslami finansman yöntemleri faizsiz bankacılığın bütün yönleriyle irdelenmesi ve anlaşılması adına önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, İslami Finans Sistemi’nin nasıl ve hangi nedenlerden dolayı ortaya çıktığı, doğuşundan günümüze kadar olan gelişimi incelenmektedir. Öncelikle İslami Finans’ın ortaya çıkış nedenleri, tarihi, özellikleri hakkında bilgiler verilmekte ve İslami Finans’ta kullanılan finansman yöntemleri anlatılmaktadır. Sonrasında, İslami Finans’ın dünyada ve Türkiye’de gelişimi, şimdiki durumu, Türkiye’de İslami Finans sistemini uygulayan bankalar ele alınmakta ve son olarak sistemin avantajları ile eksik yönleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Keywords: İslami finans, İslami bankacılık, İslami finansman yöntemleri