Kazakistan'ın Çok Yönlü Enerji Politikası ve Hazar Denizi - Ongarova, Yerkinay (Alinteri Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Kazakistan icin oncelikli ilk ve en onemlisi hidrokarbonlarin uretimi ve ihracati dâhil olmak uzere yakit ve enerji kompleksinin gelistirilmesi yer almaktadir. Bazi tahminlere gore, kanitlanmis hidrokarbon rezervlerinin varligi ile Cumhuriyet dunyada 13. sirada yer almaktadir. Dunyanin kanitlanmis rezervleri arasinda payi: petrol %3.2 (yaklasik 5 milyar dolar ton), gaz %1.5 (yaklasik 2 trilyon metrekup). Hidrokarbon potansiyeli faktoru Kazakistan’in sadece ekonomik gelismesinde degil ayni anda  diplomatik yetenekleri ve uluslararasi arenada konumu genisletme sirasinda da onemli bir rol oynamaktadir.