ORTAOKUL SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.SINIF ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİNDE COĞRAFİ İŞARETLER KULLANIMININ AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ - KÜLLÜ, Nihal (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Ortaokul 6. Sınıflarda okutulan Sosyal Bilgiler dersinde bulunan “Ülkenizin Kaynakları” ünitesinin Coğrafi İşaretler kullanılarak işlenmesinin, öğrencilerin başarısına olan etkisini incelemektir. Çalışmada araştırma modeli olarak deneysel desen modeli tercih edilmiş olup, veri toplama aracı olarak araştırmayı yapan kişi tarafından oluşturulan başarı testinden faydalanılmıştır. Çalışma grubu, Kastamonu il merkezinde bir tane ortaokulun 2012-2013 eğitimöğretim yılı ikinci yarıyılındaki 6-A ve 6-D sınıflarının 60 öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma yapılacak öğrencilerin ekonomik ve sosyal düzeyleri ile derslerden aldıkları sınav sonuçları göz önünde bulundurulmuş ve böylece seçilen araştırma grupları eşit düzeyde tutulmuştur. Çalışmanın amacı, öğrencinin ders başarısının gerçekleşmesi bakımından, Coğrafi İşaretlere yer verilerek öğretilen ders konularıyla, Coğrafi İşaretlere yer verilmeden öğretilen konular arasındaki farkın incelenerek ortaya konulmasıdır. Ayrıca öğrencilerin Coğrafi İşaret kavramı ile tanışmalarını sağlamak ve Coğrafi İşaret Kavramının Ülkemizin Kaynakları ünitesinde yer verilmesi için öneride bulunulması amaçlanmış ve bu konuda farkındalık yaratılmak istenmiştir. Araştırma sonucunda elde ettiğimiz bulgulardan yola çıkarak Coğrafi İşaretlerin kullanılmasının öğrencinin başarısını artırdığı sonucuna varılmıştır. Öncellikle çalışmada Ortaokul 6. Sınıf Sosyal Bilgiler dersinde, Coğrafi İşaretlere yer verilerek işlenen ders konularıyla, Coğrafi İşaretlere yer verilmeden işlenen dersin, öğrencilerdeki akademik başarısına etkisi araştırmada kullanılan deneysel desen modeline uygun hale getirilmiştir. Kullanılan veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan ölçek yardımıyla, ön test-son test kullanılarak derlenmiştir. Hazırlanan başarı testi, öğrencilere ders işlenmeden önce ve ünite sonunda uygulanarak bulunan veriler SPPS 16.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada da, “Ülkemizin Kaynakları’’ ünitesine ait alınan başarı testi puanlarının deney öncesinde ve sonrasında Coğrafi İşaretler kullanılarak v ders işlenen deney ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermiştir. Yani Coğrafi İşaretler kullanılan ve kullanılmayan gruplar arasında (deney ve kontrol grubu olmak üzere) tekrarlı ölçümler faktörlerinin, başarı testi uygulama düzeyleri üzerindeki ortak etkilerinin, anlamlı düzeyde olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Coğrafi İşaretlere, “Ülkemizin Kaynakları” ünitesinin işlenişinde yer verilmesi öğrencilerin akademik başarılarını artırmada ekili olduğu görülmüştür.
Keywords: Sosyal bilgiler öğretimi, ülkemizin kaynakları ünitesi, coğrafi işaret, coğrafi işaret kullanımı