Hafız Yusuf Cemil Ararat ve şiirleri - BEKİROĞLU, Burcu (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
XIX. ve XX. yüzyıllar Osmanlı Devleti’nde sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan büyük değişimlerin yaşandığı zamanlardır. Devlet, XVII. yüzyıla kadar bilim ve teknolojide büyük bir gelişme göstermiştir. Fakat yüzyılın sonunda kapitülasyonların yaygınlaşması, merkezî otoritenin zayıflaması, rüşvet ve iltimasın artması vb. gibi yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda devlet eski gücünü kaybetmiştir. XIX. ve XX. yüzyılda devletin bu kötü gidişatını engellemek amacıyla yapılan tüm girişimler ve yenilikler zamanla yetersiz kalmıştır. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti yıkılmış, bağımsız bir Türk devleti kurulmuştur. Yaşanan tüm sosyal, siyasal ve kültürel gelişmeler doğal olarak edebiyatı da etkilemiştir. Her sanatçı yaşadığı dönemin zihni yapısından etkilenmektedir. Yaşadıkları dönemdeki olaylar ve değişimler sanatçılar üzerinde olumlu veya olumsuz tesirler bırakmıştır. Tüm bu unsurlar, kaleme aldıkları eserlere de yansımıştır. XIX. ve XX. yüzyılın önemli şairlerinden birisi olan Hafız Yusuf Cemil Ararat da yaşadığı dönemdeki olaylardan etkilenerek bunları şiirlerine yansıtmıştır. Bu çalışmada Hafız Yusuf Cemil Ararat’ın hayatı, edebî kişiliği, sanatı, öğrencileri ile hatıraları ve eserleri üzerinde durulmuştur. Şaire ait transkripsiyonu yapılan şiirler, günümüz Türkçesine aktarılarak şekil ve muhteva açısından incelenmiştir.
Keywords: Hafız Yusuf Cemil Ararat, edebî kişilik, sanat, eserler, şiirler, inceleme.