Gabor dalgacık dönüşümüne dayalı evrişimli sinir ağlarını kullanarak insan yüzü tanıma sistemi - ALMARAGHI, Salimah Ali Salim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)
Yüz tanıma için Derin Öğrenme Yönteminin kullanılması, tanımada daha büyük doğruluğu sağlar. Derin öğrenme, yüz tanıma sistemine implante edilen Gabor dalgacık dönüşümüne dayanır. Bu tezde yüz tanıma için yeni bir yaklaşım olan Gabor Dalgacık Dönüşümüne dayalı derin öğrenme yöntemi sunulmuş ve Farklı amaçlar için kullanılmak üzere geliştirilmiş yüz tanıma sistemi önerilmiştir. Yüz eğitim verilerinin özellik çıkarımı için Gabor Dalgacık Dönüşümünü (GDD) kullandık ve ardından bu özellikleri yüzlerin tanınması için Evrişimli sinir ağına kullandık. ORL veri tabanlarında önerilen yöntemi uyguladık ve değerlendirdik. Bu çalışma aynı zamanda tanıma sisteminde ön işleme aşamasının ne kadar önemli olduğunu da incelemektedir.
Keywords: Yüz tanıma, gabor dalgacık dönüşümü, derin öğrenme