Prof. Dr. Pervane Bekirkızı İsayeva’nın Anısına - Musalı, Vüsale (Akademik Sosyal Arastirmalar Dergisi (Asya Studies), 2025)
Bu makale, Azerbaycan edebiyat biliminde önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Pervane Bekirkızı İsayeva’nın (1969-2025) hayatını ve akademik çalışmalarını ele alan bir nekroloji olarak hazırlanmıştır. Bekirkızı’nın edebiyat teorisi, mito-poetik düşünce ve edebi türler üzerine yaptığı araştırmalar sistematik bir şekilde incelenmiştir. P. İsayeva, 20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının yapısı ve mitolojik düşüncenin Azerbaycan edebiyatıyla ilişkisini derinlemesine ele almış ve mitin edebi eserlerdeki rolünü kapsamlı bir şekilde çözümlemiştir. Yazar, 20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının önemli temsilcilerinden Hüseyin Cavid, Ebdürrehim Bey Hakverdiyev, Yusif Vezir Çemenzeminli, Anar, Yusif Samedoğlu, Elçin, Mövlud Süleymanlı ve Kemal Abdulla’nın eserlerindeki mito-poetik unsurları kapsamlı bir şekilde incelemiştir. Çalışmalarında, mitolojik yapılar ve poetik unsurlar arasındaki ilişkiyi teorik düzeyde tartışmış ve Azerbaycan edebiyatındaki mito-poetik öğeleri ayrıntılı bir biçimde mercek altına almıştır. Makalenin amacı, Prof. Dr. Bekirkızı’nın akademik mirasını sistemleştirmek ve onun Azerbaycan edebiyatına kattığı değeri vurgulamaktır. Makalede yazarın eserleri genel olarak değerlendirilmiş; mitoloji, kültürel hafıza ve edebiyat arasındaki ilişkiler incelenmiş ve bu analizlerin edebiyat bilimi içindeki yeri ortaya konmuştur. Ayrıca, Bekirkızı’nın yayımlanmamış eserleri de dikkate alınarak, bu çalışmaların gelecekteki edebiyat araştırmalarına olası etkisi değerlendirilmiştir. Makalenin sonunda, Pervane Bekirkızı’nın çalışmalarına dair bir liste sunulmuş ve okuyucuların onun yayınlarına daha kolay erişmesi sağlanmıştır. Prof. Dr. Bekirkızı’nın araştırmalarının, Azerbaycan edebiyatındaki mitolojik ve poetik unsurların özgün konumunu bilimsel bir perspektifle ortaya koyduğu kanısına varılmıştır.
Keywords: Literary Theory; Necrology; Pervane Bekirkızı; mythopoetics; Azerbaijan; Nekroloji; Pervane Bekirkızı; mito-poetika; Azerbaycan; Postcolonial Literature; Sömürge Dönemi Sonrası Edebiyatı; Edebi Teori