Çalışmaya tutkunluğun iş ve yaşam tatmini üzerine etkisi - Bekiroğlu, Çiğdem (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bir işletmenin devamlılığı ve verimliliği, çalışan performansının verimliliği ile ilgilidir. İşletmeler, tüm yeteneklerini ve tecrübelerini kuruluşlarına ayırmaya istekli olan, tatmin düzeyleri yüksek, çalışmaya tutkun çalışanlar işe almayı tercih ederler. Çünkü bu çalışanlar daha üretken olurlar ve tüm kapasitelerini çalışmalarına adarlar. Çalışmaya tutkunluk, iş tatmini ve yaşam tatmini kavramları, son yıllarda büyük ilgi gören bir konu haline gelmiştir ve günümüzün değişen iş ortamında daha fazla önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı çalışmaya tutkunluğun iş ve yaşam tatmini üzerine etkisinin irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırma Kastamonu ilinde yer alan bir tekstil firmasındaki çalışanlardan oluşan 303 kişi üzerinde anket yoluyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilere SPSS programı kullanılarak faktör analizleri uygulanmış ardından korelasyon ve regresyon analizleri ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, çalışmaya tutkunluğun iş ve yaşam tatminini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda çalışmaya tutkunluğun alt boyutları olan canlılık, adanmışlık ve odaklanma boyutlarından canlılık boyutunun, iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi görülmezken, adanmışlık ve odaklanma boyutlarının pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Çalışmaya tutkunluğun alt boyutları ve yaşam tatmini üzerine etkisi incelendiğinde ise, odaklanma boyutunun yaşam tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi görülmezken, canlılık ve adanmışlık boyutlarının pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca iş ve yaşam tatmini arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
The effect of work engagement on job and life satisfaction
Keywords: Çalışmaya tutkunluk, iş tatmini, yaşam tatmini