Abana Ve Bozkurt (Kastamonu) Kestane Ormanları Florası Ve Bal Üretimi İçin Potansiyel Bitki Türleri - YİĞİT, Nurcan (My University, 2024)
Bu araştırmanın esas amacı kestane balı üretimi açısından uygun olan Kastamonu ili Abana ve Bozkurt ilçelerinde kurulması muhtemel bal ormanları için, flora çalışması yaparak bölgede arıların tercihi olan nektar ve polen açısından zengin bitki türlerini belirlemektir. Arıcılık günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önem verilen bir hayvancılık dalıdır. İnsanlara sunduğu doğal ürünlerle toplumun sağlıklı gelişimine, bitkisel üretimin sürekliliğinin sağlanmasına sosyo-ekonomik açıdan katkılarda bulunmaktadır. Toprağa bağımlı bir tarım kolu olmaması, sınırlı bir sermaye ile yapılabilmesi, kuruluş ve işletme maliyetinin düşük olması, kısa zamanda gelir getirmesi, arı ürünlerinin kolayca pazarlanabilmesi ve arıcılıkta en büyük girdi olan kovan, arı ve damızlık materyalin yurt içinden sağlanması, arıcılığı cazip kılan önemli sebeplerin başında gelmektedir. Arıcılık insanlara sağladığı bal, balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis, ana arı ve larva gibi arı ürünlerinin yanında bitkisel üretimde polinasyona katkılarda bulunarak bitkisel üretimde etkin ve başarılı bir şekilde yerini almaktadır. Arıcılık sektörünün Orman Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmesi ve Bal Ormanı Eylem Planı (2018-2023) kapsamında biyolojik çeşitliliğinin korunması, verimsiz orman alanlarının verimli hale getirilmesi, sağlıklı ve kaliteli bal üretiminin en üst seviyelere erişebilmesi, sürdürülebilir şekilde halkın ekonomik açıdan kalkındırılması için Kastamonu ili Abana ve Bozkurt ilçelerindeki kestane ormanlarında mevcut bitki taksonları tespit edilerek, arıcılık için elverişli nektar ve polenli bitki türleri belirlenecektir. Ayrıca; yıl içerisinde nektar akımı dönemini uzatmak amacıyla bitkilerin çiçeklenme dönemi dikkate alınarak yöreye uygun hangi türlerin takviye edileceği ortaya konulacaktır. Çalışma sonunda tespit edilen ve potansiyel arı bitkilerinin eczacılık, hayvan bilimleri, arıcılık, peyzaj, tarım alanlarında ve diğer birçok araştırma alanında kullanılmasına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.