Öğrenci Günlükleri ile Yurttaşlık Okuryazarlığı - Topal, Mehmet; Oğuz Haçat, Sibel (The Journal of Turkish Educational Sciences, Gazi University, 2025)
Yurttaşlık okuryazarlığı demokratik bir toplum yapısında temel rol oynar. Bireylerin yurttaşlık okuryazarlığı yetkinliklerini geliştirmek için okullarda sistematik çalışmalar yapılmalıdır. Okullar, öğrencilerin yurttaşlık okuryazarlığı eğitimi almaları için tasarlanmalı, kullanılan öğretim yaklaşımları ve edinilen bilgileri uygulamaları için fırsatlar sunmalıdır. Bu araştırmanın amacı yurttaşlık okuryazarlığı eğitim programı yolu ile öğrencilerin demokratik sürece başarılı bir şekilde katılabilmeleri için gerekli bilgi ve beceriler ile donatmak ve yurttaşlık okuryazarlığı yetkinliklerinin artması için tasarlanan öğretim yaklaşımlarının etkililiğini ortaya koymaktır. Araştırma eylem araştırması ile desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Düzce ili Kaynaşlı ilçesinde bir ortaokulda öğrenim gören 25 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma 14 hafta-35 saatlik bir süreci kapsamaktadır. Araştırmada katılımcıları belirleme de olasılık olmayan örnekleme yöntemi ve bu yöntemin türlerinden biri olan kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Araştırmada veriler içerik analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre yurttaşlık okuryazarlığı eğitim programıyla birlikte öğrencilerin yurttaşlık okuryazarlığı yetkinliklerinde gelişim gösterdikleri tespit edilmiştir. Öğrenci günlüklerinde eğitim programına yönelik öğrencilerin olumlu değerlendirmelerde bulundukları tespit edilmiştir. Eğitim programının öğrencilere beceri ve değer kazandırmada etkili olduğu belirlenmiştir. Öğretmenler öğrencilerinin keşfetme sürecinde onların yaşamlarına odaklanarak sorular sorma ve etkileşim kurmayı kolaylaştırıcı etkinlikler düzenleyebilir. Yurttaşlık okuryazarlığını geliştirmek için tasarlanmış etkinlikler yapılabilir.
Keywords: Eğitim; Yurttaşlık okuryazarlığı; Öğrenci günlükleri; Beceri; Education; Civil literacy; Student diaries; Skill; Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)