Bağ Dokusu Mühendisliğine Yönelik Biyoaktif Doku İskelelerinin Fabrikasyonu Ve En Iso 10993 Standardına Uygun Ön Karakterizasyonu - Emin, Nuray (My University, 2024)
Doku Mühendisliği (DM) çalışmalarında en önemli bileşenlerden biri doku iskelesi üretiminde kullanılan biyomateryallerdir. Biyopolimerik yapı iskeleleri, hücrelere in vitro üç boyutlu yapay hücre dışı sunar. Bu sayede yüksek verimle anatomik boyutta doku organoidinin oluşumunda birincil etkiye sahiptirler. Hastalık ya da travma sonucunda kemik dokularda hasar meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda kendi kendini onaramayacak kadar büyük doku kaybı da yaşanabilmektedir. Hasarlı kemik dokusunun onarılması için kemik doku mühendisliğinde yapay bir hücre dışı matris (iskele), osteoblastik fenotipte hücreler ile hücre bağlanmasını, farklılaşmasını ve mineralize kemik oluşumunu destekleyen düzenleyici faktörler kullanılır. Hücre ekimi, hücre çoğalması ve yeni 3B doku oluşumunda gözenekli yapı iskeleleri önemli bir role sahiptir. Sağlıklı osteojenik hücreler yapı iskelelerinin üzerine tutturularak hasarlı kemik dokusunun onarılmasını sağlayacak yeni doku organoidini oluşturur. Kemik doku iskeleleri biyouyumlu olarak ve yeni doku oluşumunda yer alan osteojenik hücrelerin beslenme ve biyolojik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanır. Kemik doku iskeleleri osteojenik hücrelerin desteklenmesi ve gelişebilmesi için doğal ortama yakın bir mikroçevre sağlar. Yürütülecek çalışmada kitosan, kollajen, alginat gibi biyopolimerler kullanılarak üretilecek matris yapıya aloe vera biyoaktif bileşenleri aşılanması ve akabinde bor katkılı hidroksiapatit ile kaplanarak kemik doku mühendisliğine yönelik 3-boyutlu polimer-seramik kompozit iskelelerinin üretimi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, üretilecek biyoaktif özellikte biyopolimer-seramik iskelelerin fiziksel ve kimyasal karakterizasyonu yapılarak kemik doku ile uyumunun araştırılması hedeflenmiştir. İskelelerin karakterizasyonunda kimyasal yapı FTIR, morfolojik analiz SEM ve mineral yapısı SEM-EDS, termal özellikleri DSC ile analizlenecektir.