TÜRKİYE’DE YAYILIŞ GÖSTEREN CAROPODIUM STAPF & WETTST. (APIACEAE) CİNSİ ÜYELERİNİN ANATOMİK ÖZELLİKLERİ - Ulusoy, Fatma (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Caropodium cinsi dünyada ve Türkiye’de 5 takson ile temsil edilmektedir. Son zamanlarda yayınlanan ülkemize özgü iki yeni alttür (C. pterocarpum subsp. bilgilii ve C. pterocarpum subsp. sivasicum) ile endemizm oranı % 60’dır. Bu tez çalışmasında, Apiaceae familyasında yer alan Caropodium cinsine ait taksonların, kök, gövde, yaprak kını, yaprak ve meyve anatomik özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve bu özelliklerin sistematik açıdan önemi ortaya konmuştur. Anatomik özellikler, taksonlara ait 22 faklı lokaliteden toplanmış örnekler incelenerek ortaya konmuştur. İncelenen taksonların kök, gövde, yaprak kını ve yaprak anatomik kalitatif karakterlerinin genel olarak benzerlik gösterdikleri, ancak meyve anatomisinin diagnostik karakterlere sahip olduğu belirlenmiştir. Kantitatif karakterlerle yapılan istatistik analizler ise, ölçülen 100 karakterden 80’inin taksonlar arasında anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, önemli bir başka bulgu ise, Caropodium cinsine ait taksonların kök kesitlerinde taş hücrelerinin (sklereidler) bulunmasıdır. Peridermde bu hücrelerin dizilimi ve yoğunluğu türlere göre değişiklik göstermekle birlikte, şu ana kadar yapılan çalışmalarda Apiaceae familyasına ait herhangi bir başka taksonda benzer bir bulguya rastlanmamıştır.
Keywords: Apiaceae, Caropodium, Anatomi, Türkiye