KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI ÇEVRESİNDEKİ YERLEŞİM YERLERİNİN ve NÜFUSUN COĞRAFİ DAĞILIMI - DURAN, Celalettin (International Journal of Western Black Sea Social and Humanities Sciences, 2021)
Küre Dağları Milli Parkı (KDMP), Bartın ve Kastamonu illerinin idari sınırları arasındadır. KDMP çevresindeki yerleşimler de, bu iki ile bağlı ilçelerin köylerinden oluşur. Bu köylerin ve barındırdıkları nüfusun fizyografik özelliklere göre dağılımı ve bazı önemli doğal oluşumlara yakınlıkları, bu çalışma kapsamında incelenmiştir. Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla dağılım, yoğunluk ve yakınlık analizleri gerçekleştirilmiştir. Milli Park, beş farklı koruma statüsündeki alt bölümden oluşan sınırlara sahiptir. Yerleşim yerleri, sadece tampon bölümde ve bu sınırlara 1 km mesafede yer alır. Toplam köy yerleşmesi sayısı 127 adettir. Bu yerleşmelerin 2020 yılı toplam nüfusu 25780 kişidir. Nüfusta (2008-2020 arası) genel bir azalma eğilimi/göç olgusu vardır. Yerleşimler; 300-600 m arası yükseltilerde, 6-20 derece arası eğimde, güneyli bakılarda ve denizden 10-20 km arası mesafelerde daha fazla kurulmuştur. Önemli doğal oluşumlara (Mağara, Kanyon ve Şelale) yakınlıklarına göre yerleşmeler, düzensiz dağılır. Milli parkın batısındaki akarsu hatları ve karayoluna yakın, ekonomik faaliyete imkân veren kesimlerde, yerleşim yeri ve nüfus yoğunluğu artar.
Keywords: Küre Dağları; Milli Park; Yerleşme; Nüfus; Beşeri Coğrafya; Human Geography