Edirne Valisi Ahmed İzzet Paşa Divançesi - YÖRÜR, Ali (RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi, 2019)
Klasik Türk edebiyatı çalışmalarında metin neşri önemli bir yer tutmaktadır. Klasik edebiyatın en önemli eserlerinden olan divanların önemli bir kısmının tenkitli metni yapılmış, yayımlanmıştır. Ancak divançelerden halen yeni yazıya aktarılmamış olanlar vardır. Klasik Türk edebiyatının güzelliklerini, inceliklerini ve döneminin özelliklerini tespit edebilmek için bütün metinlerin çeviri yazımlarının yapılması gerekmektedir. Çalışmamıza konu olan eser, Edirne Valisi Ahmed İzzet Paşa Divançesi’dir. Divançe’nin bilinen tek nüshası Edirne Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi 22 Sel 2311 numarada kayıtlıdır. Bu makalede bugüne kadar hakkında çalışma bulunmayan Ahmed İzzet Paşa’nın hayatı üzerinde durulmuş, Edirneli Ahmed Bâdî Efendi tarafından istinsah edilen divançenin transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Keywords: Edirne; Ahmed İzzet Pasha; Divançe; Edirne; Ahmed İzzet Paşa; Divançe; Sanat ve Edebiyat; Creative Arts and Writing