Endüstriyel Hammadde Olan Perlit’in Elementel İçeriğinin Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Perlit minerali, özel dokulu, içyapısında belli oranda su içeren, asit bileşimli esas itibariyle volkanik camdır. Perlit, ısıyla genleşme özelliği olan, genleştirildiğinde çok hafif ve gözenekli duruma geçen bir kayaçtır. Çeşitli perlit kayaçları renk ve yapı itibariyle birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Ham perlitin rengi saydam açık griden parlak siyaha kadar değişebilmektedir. Genleştiğinde renk tamamen beyazlaşır. Dünyada perlit rezervleri, Tersiyer-Erken orta Kuvaterner yaşlı volkanik bölgelerde yoğunlaşmıştır. ABD, Ermenistan, Japonya, İtalya, Türkiye, Yunanistan perlit kaynakları bakımından zengin ülkelerdir. Türkiye’deki toplam mümkün perlit rezervinin 4,5 milyar tondur. Genleşmiş perlite ticari değer kazandıran en önemli özellik; az hacimdeki düşük yoğunluğu, fiziksel esnekliği, kimyasal sabitliği, düşük ses geçirgenliği, ateşe karşı dayanıklılığıdır. Perlit, inşaat, tarım, gıda, ilaç, kimya, metalürjide, seramik ve cam sanayiinde filtre yardımcı maddesi ve dolgu maddesi olarak çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Perlitin kullanılma alanları, içerdiği kimyasal bileşenlere bağlıdır. Bu yüzden, söz konusu sektörlerde uygun perlit mineralinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için perlit ocaklarının kimyasal dağılımlarının belirlenmesi önemlidir. Bu projede, ülkemizdeki mevcut ve/veya potansiyel ocaklardan temin edilecek perlit örneklerin elementel içerikleri belirlenecektir.
Fen Bilimleri