Toz Metalurjisi Yöntemiyle Üretilen Cocrmo Matrisli Nano Partikül Takviyeli Kompozit Malzemelerin Mikroyapı Görüntülemesi - ISLAK, Serkan (My University, 2024)
Kobalt bazlı alaşımlar, endüstride, uçak motorlarından, nükleer endüstride yatak uygulamaları olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mükemmel implant cihazlarına ve biyo malzemelere kadar, yüksek sıcaklık mukavemeti ve yüksek korozyon direnci nedeniyle farklı uygulamalar için kullanılmıştır. Ve ayrıca ortopedik implantlar için biyomalzemeler olarak, özellikle yapay kalça ve diz eklemlerinde ve yüksek biyouyumlulukları, aşınma ve korozyon direncinden dolayı çoğu diş protezlerinin altyapısı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kobalt bazlı alaşımların üstün özellikleri kristalografik doğası ile ilgilidir. Kobalt alaşımı, malzemede krom varlığından dolayı korozyona karşı bir dirence sahiptir. Molibden ayrıca alaşımın mukavemetinin artmasını sağlar. Ancak, her durumda, "metaloz" olarak adlandırılan alaşımın neden olduğu alerjik gibi olumsuz yan etkiler genellikle biyomedikal alanda meydana gelir. Bu durum malzemenin endüstride daha az kullanılmasına neden olur. Bu nedenle, araştırmacıların mekanik özelliklerini iyileştirmek için bu materyali daha fazla inceleme fırsatları vardır. Pek çok araştırmacı, döküm tekniği ile CoCrMo alaşımının üretimi ile ilgili çalışmalar yapmışlardır. Bununla birlikte, kaba tanecik boyutu, tek tip olmayan mikroyapısal ayrışma ve ayrıca daha düşük gerilme ve yorulma mukavemeti gibi dökümle ilgili farklı sınırlamalar ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada literatür araştırmaları sonucu, toz metalurjisi ile nanopartikül takviyeli CoCrMo kompozitlerinin üretilebilirliği ile ilgili bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu amaçla, yapacağımız çalışma literatürdeki bu boşluğu doldurmak ve ilgili alaşımı geliştirmek olacaktır.