Dielektrik durulmaya kesirli olasılık dağılımlı kusur difüzyon yaklaşımı - Günel, Eda (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu çalıĢmada, zincir moleküllü dielektrik sistemlerin durulma süreçlerini tanımlamak için bir çalıĢma yapılmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda bir kusurun tek boyutta rasgele dolaĢtığı ve moleküler zincire ulaĢarak onun durulmasına neden olduğu varsayımına dayanan Kusur-Difüzyon modeli ele alınmıĢtır. Modelin geliĢtirilmesi sırasında, son yıllarda oldukça önem kazanan ve birçok disiplinde uygulama alanı bulan Kesirli hesap tekniği (Fractional calculus) kullanılmıĢtır. Kusurun sistem içerisinde rasgele yürüyüĢüne ait olasılık dağılımının kesirli (fractional) uzayda olduğu varsayılmıĢ ve bu varsayım altında çeĢitli kesirli kusur olasılık dağılımları ile durulma mekanizması incelenmiĢtir. ĠĢlemler sonucunda empirik Cole-Cole, Cole-Davidson ve HavriliakNegami tipi davranıĢlara karĢılık gelen durulma fonksiyonları elde edilmiĢtir. Elde edilen sonuçlar dielektriklerin Debye tipi olmayan (non-Debye) davranıĢlarını açıklamak için kullanılmıĢtır.
Defect diffusion approach to dielectric relaxation with fractional probability distribution
Keywords: Dielektrik durulma, kesirli hesap tekniği, kesirli olasılık dağılımı