TÜRKİYE’DE YENİ GELİŞEN BİR TERMAL TURİZM MERKEZİ: ÇAVUNDUR KAPLICASI - İbret, Ünal (The Newly Improving Thermal Tourism Center: Çavundur Hot Spring, 2011)
Kaplıcalar sağlık açısından tarihin eski dönemlerinden beri kullanılan mekanlardır. Özellikle son senelerde yardımcı sağlık tedavisi kapsamında değerlendirilen bu mekanlar, turistik aktivitenin oldukça çeşitlendiği yeni turistik çekim alanları haline gelmiştir. Çavundur Kaplıcası varlığı geçmişten beri bilinmekle birlikte, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren yapılan tesislerle yeni gelişmeye başlayan bir termal turizm merkezidir. Günümüzde modern otel ve konaklama tesisleriyle yılda on binlerce insanımıza hizmet veren bu kaplıca, E-80 Devlet Karayolu’nun hemen kenarından geçmesi ve Ankara, Karabük, Kastamonu ve Çankırı gibi büyük nüfus potansiyeline sahip olan merkezlere olan yakınlığı dolayısıyla ülkemizin son yıllarda hızla büyüyen termal turizm merkezleri arasındadır. Bu çalışmanın amacı, buranın termal turizm potansiyelini ortaya koyarak, coğrafi yönden tanıtımı yapmak ve böylece daha fazla turiste hizmet vermesini sağlayarak içerisinde bulunduğu yörenin kalkınmasına destek olmaktır.
Keywords: Kurşunlu, Kaplıca, Turizm