Yapışkan Otu (Inula Viscosa) Özütünün Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus Mykiss) Renibacterium Salmoninarum’a Karşı Kullanımı. - Paruğ, Şükrü Şenol (My University, 2024)
Çalışmada yapışkan otu (Inula viscosa) gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) immun sisteminde meydana getireceği değişimler incelenecektir. Yapışkan otu bitkisi Kastamonu ili çevresinden toplanarak temin edilecektir. Toplanan yapışkan otu kurutulduktan sonra sulu metanolik özütü çıkartılacaktır. Çıkarılan metanolik özüt, ticari yemin içerisine %0,1 % 0,5 ve % 1 oranında katılacaktır. Balıklar hazırlanan bu yemlerle 75 gün boyunca doyana kadar üç tekerrürlü olarak beslenecektir. Çalışmanın sonunda balıkların kaudal venasından steril enjektör ile kan örnekleri alınacak ve bu örnekler heparin içeren kan tüplerinin içine konulacaktır. Alınan kan örneklerinden, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, hemoglobin konsantrasyonu, hematokrit seviyeleri ve total protein seviyesi, eritrositlerin ortalama korpüskül hacimleri, hemoglobin ortalama korpüskül seviyesi, hemoglobin ortalama korpüskül konsantrasyonu belirlenecektir. Bağışıklık sisteminde meydan gelen değişimler, respiratory burst aktivitesi, fagozitik aktivite ve lizozim aktivitesi belirlenerek tespit edilecektir. Çalışma sonunda balıklar Renibacterium salmoninarum ile kontrol testlerine tabi tutulacaktır.