9.sınıf grafik tasarım bölümü öğrencilerinin temel tasarım ilke ve öğelerine ilişkin bilgi düzeyleri - Karadağ, Tilbe (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Temel tasarım ifadesi, bütün tasarım disiplinlerinde, eğitimde uygulama değişiklikleri gösterse bile, büyük ölçüde önemli olan ve bu öneminin de giderek arttığı gözlenen bir kavramdır. Bu çalışma içerisinde; söz konusu temel tasarım ilke ve öğelerinin grafik tasarım uygulamaları üzerinde durulacak; temel tasarım kavramının grafik tasarım uygulamalarıyla ilişkilendirilecektir. Grafik tasarım uygulamalarında temel tasarım eğitiminde temel tasarım ifadesinin nasıl etkilediği araştırılmıştır. Temel tasarım kavramının incelemesi yapılarak, temel tasarımın tanımı, kavram ile olan ilişkisi, kavramsal terimlerinin tanımları araştırılıp; bulunan bilgiler ekseninde grafik tasarım uygulamalarında, temel tasarım eğitiminin tasarımda kapsadığı büyük önemi anlatılacaktır. Bu tez çalışmasında, temel tasarım ifadesinin tarifinin gerektiği gibi yapılabilmesi, bu kavramın kendi öğeleri, ilkeleri ile birlikte bağlantı kurularak doğru değerlendirilebilmesi, tasarım basamaklarının kavram önderliğinde kurgulandığı takdirde niteliğindeki farklılıklarının izlenebilmesi ve grafik tasarım uygulamalarında doğru düşünme, kavram oluşturma, fikir üretmenin tasarımın gücünü belirtmedeki etkisine değinilecektir. Ek olarak grafik tasarım uygulamalarında, tanımı yapılmış olan temel tasarım kavramı ve tasarımın yerinin belirgin bir şekilde görülebilmesi hedeflenmektedir. Temel tasarım dersinin temel hedeflerinden biri yaratıcı tasarımlar ortaya çıkarmaktır. Temel Tasarım, öğrencinin gözlemleme, duyumsama, algılama, inceleme, araştırma, yaratma, bilgilenme, eleştirme, fikir üretme, düşünme, değerlendirme gibi duygu ve duyumlardan başlayarak tüm duygusal ve düşünsel süreçleri bütünüyle çalıştırmayı hedefler. Çalışmanın en temel amacı, temel tasarım ilke ve öğelerinin eğitim süresince öğrencilere müfredat ile birlikte verilmeye çalışılan bilgiler ve bunların öğrenciler üzerindeki etkilerinin bilgi düzeyine aktarılmasıdır.
The level of knowledge of 9th grade graphic design students about basic design principles and elements
Keywords: Temel Tasarım, Grafik Tasarım, Temel Tasarım İlkeleri, Tasarım Öğeleri, Tasarım