Çankırı ilinin somut olmayan kültürel mirası - Gümüş, Rana (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Son zamanlarda gelişen turizm, halkın hem ekonomik hem de sosyal ihtiyaçları doğrultusunda değişim sergilemektedir. Bu değişimler sebebi ile insanlardaki deniz, kum ve güneş üçlüsü yerini doğa turizmi ve kültürel turizme bırakmıştır. Kültürel miras kaynaklı turizme olan ilgi her geçen gün artış göstermektedir. Şehrin tercih edilebilmesi ve turizmin gelişimi için doğal, kültürel ve tarihi kaynakların var olması gerekmektedir. Çankırı İli, kendine has doğal tabiatı, zengin kültür varlıkları ve geçmişin izlerini taşıyan tarihi ile İç Anadolu’da bulunan İllerimizden birisidir. Turizm açısından bünyesinde bulundurduğu en önemli değerleri Tuz mağarası, Yaren Kültürü, Tarihi Ahşap Evleri ve kış turizminde ilgi odağı olmuş Ilgaz Dağı’dır. Çankırı İli, gelişmemiş olmasından dolayı sahip olduğu kültürel değerlerini tanıtamamıştır. Çankırı İlin’ de doğal kaynakların fazla olmaması ekonomik düzenin oluşması açısından yetersiz durumdadır. Unutulmamalıdır ki somut olmayan kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi ve yaşatılabilmesi için ilk önce kültür eğitimi vermek gerekmektedir. Bu çalışma ile gelecek nesillere kaybolmaya yüz tutmuş değerler sunularak bir nebzede olsa tanıtılma fırsatı sağlanacaktır. Bu çalışma da nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Konu ile ilgili makale, tez örnekleri ve akademik dergiler incelenmiş, internet kaynakları araştırılmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda veriler bir araya getirilerek bu çalışma ortaya çıkartılmıştır.
Intangible cultural heritage of Çankırı province
Keywords: Kültürel Miras, Çankırı İli, Çankırı’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası