Türkiye’de Gebelikte Fizyolojik Semptomlara Özgü Ölçeklerin Kullanımı - EVRENOL ÖÇAL, Simge; ŞİMŞEK ÇETİNKAYA, Şahika (Saglik Bilimleri Fakültesi, Kastamonu University, 2023)
Hemşirenin gebelikte ortaya çıkan fizyolojik semptomları değerlendirerek bu semptomlara özgü bakım planlaması bu dönemde ortaya çıkabilecek sorunları önlemede önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle hemşirenin bu rollerini yerine getirebilmesi için kullanılacak ölçme araçlarına gereksinim vardır. Literatürde Türkiye’de gebelikte fizyolojik semptomları değerlendiren geçerlik güvenirlik çalışması yapılmış ölçekler; semptomların genel olarak değerlendirildiği ölçekler, bulantı-kusma ve uyku problemlerinin değerlendirilmesinde kullanılan ölçeklerdir. Bu derleme ile gebelikte ortaya çıkan fizyolojik semptomların değerlendirilmesinde kullanılan, 2015-2023 yılları arasında geçerlik güvenirliği yapılan ölçeklerin tanıtılması ve kadın sağlığının yükseltilmesine katkı sağlamak için önerilerde bulunulması amaçlanmıştır.