GMRT Rüzgar Türbünün Diğer Güç Rüzgar Türbünleriyle ile Efektif Olarak Karşılaştırılması - Hançerlioğullari, Aybaba; Şener, Yavuz Ali; Ünal, Sabri; Karadeni̇z, Mertcan; Hançerlioğullari, Gülşah; Kurnaz, Aslı; Çeti̇ner, Atıf; Ashufat, Salem; Madee, Yosef G. Ali; Karatay, Seçil (Kastamonu University, 2017)
Bu calismada Gelibolu Model Ruzgâr Turbini (GMRT) ve uc adet PTDW (guc-isleme yonlendirme kanadi) olusan gelismis ozel bir turbin tasarim arastirlmistir. Bu model, dikey turbin turbinlerinin (DARRIEUS) tip guc kanatlarinin ozel bir parcasidir. PTDW kanatlari negatif ruzgâr enerjilerini pozitif ek bir vakum gucune donusturur ve katki, turbinlerin guc kanatlarinin verimliligini, diger geleneksel dikey saft ruzgâr turbinleriyle orantili olarak 5 kat artirir. Guc dengesinin diger modellerden cok daha etkili oldugunu gosteriyor. Calismamiz gosteriyorki, bu model cevre icin daha uygundur. Turbinin aerodinamik etki bolgesi tarama alanina kiyasla genis oldugundan, turbinin toplam maliyeti, diger ruzgâr turbinlerine gore kilovat basina maliyet ve tam kapasite maliyeti acisindan daha az maliyetlidir. Tasarladigi ustunluk sayesinde olusur. Bu calismada, turbin gucu ve ustun tasarim bakimindan simulasyon hesaplamalari Monte Carlo bilgisayar yontemi kullanilmistir.
Keywords: Darrieus; Gmrt; Monte Carlo simülasyonu; Optimizasyon; Darrieus; Gmrt; Monte Carlo simulation; Optimization; 7. Clean energy