3B YAZICIDA ÜRETİLEN DÜZ DİŞLİ ÇARKLARIN RTV2 SİLİKONU KULLANILARAK ÇOĞALTILMASI - KARTAL, Fuat; NAZLI, Celal; YERLİKAYA, Zekeriya; KAPTAN, Arslan (International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, 2021)
Eklemeli üretim olarak da bilinen üç boyutlu yazdırma, bilgisayar kontrolü altında bir nesne oluşturmak için bir nesnenin ardışık katmanlarının oluşturulduğu üç boyutlu bir nesneyi sentezlemek için kullanılan süreçleri ifade eder. Nesneler neredeyse her şekil veya geometriyi oluşturabilir. Başka bir elektronik veri kaynağından veya 3B modelden dijital model verileri kullanılarak oluşturulur. Bu çalışmada, üç boyutlu yazıcıda üretilen düz dişli çarkların silikon kalıplama tekniği ile kalıbı alınarak oluşturulmuş bir kalıba epoksi dökülerek bir parçanın çoğaltılması işlemi yapılmıştır. Tüm parçaların boyutsal doğruluğu, Bilgisayar Destekli Tasarım verileri, üç boyutlu yapılan parçalar ve silikon kalıplar kullanılarak çoğaltılan parçalar için karşılaştırma yapılmıştır. Deneysel çalışmalar ile başarılı imalat işlemleri gerçekleştirilmiştir. Diş üstü çapının %2,5 diş dibi çapının %5 ölçü farklılığı ile imal edilebildiği belirlenmiştir. Ölçü toleranslarının ortalama %5’e kadar müsaade edildiği imalat işlemlerinde ve restorasyon çalışmalarında başarılı bir şekilde kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Profesyonel makine-teçhizat ve personele ihtiyaç duymadan gerçekleştirilebilmesi, çok sayıda imalat ihtiyaçlarını karşılayabildiği gibi bir defa kullanılabilecek tamir işlemleri için de uygulanabilir en ucuz metot olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Mechanical Engineering; Additive manufacturing; D printing; Product development; Silicone molding; RTV 2 silicone; Makine Mühendisliği; Katmanlı üretim; B baskı; Ürün geliştirme; Silikon kalıplama; RTV 2 silikon