Duygusal zekâ ve içsel motivasyon ilişkisi: tekstil sektörü çalışanları üzerinde bir araştırma - Çulha, İsmail (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Duygusal zekânın, bireyin hem kendisini hem de başkalarını tanımasını ve anlamasını sağlayan geliştirilebilir becerilerden oluştuğu düşünüldüğünde, bireyin hem özel hem de iş hayatında başarı ve mutluluğu deneyimlemek için duygusal zekâ becerilerini ustaca kullanması gerektiği söylenebilir. Bu çalışma, duygusal zekâ ve içsel motivasyon ilişkisinin tekstil sektörü çalışanları üzerindeki yerinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Araştırmada veriler anket yolu ile elde edilmiştir. Araştırmanın verilerini Kastamonu ilinde yer alan bir tekstil fabrikasının toplam 207 çalışanı oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda duygusal zekânın içsel motivasyonu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda duygusal zekânın alt boyutları olan kendi duygularını değerlendirebilme, başkalarının duygularını değerlendirebilme, duygulardan yararlanma ve duyguların kontrolü boyutlarından; kendi duygularını değerlendirebilme ve duygulardan yararlanma boyutlarının, içsel motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisi görülmezken, başkalarının duygularını değerlendirebilme ve duyguların kontrolü boyutlarının içsel motivasyon üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca duygusal zekâ ve boyutları ile içsel motivasyon arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Duygusal zekâ, içsel motivasyon