Bazı tiyofen-2-karboksilik asit türevi 1,3,4-tiyadiazol bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve antifungal aktivitelerinin belirlenmesi - Shouaib, Hanan A. Almabrok (Kastamonu Üniversitesi, 2017)
Bu tezçalışmasında 2-Tiyofen karboksilik asit ile N-fenil tiyosemikarbazit türevlerinin fosfor oksiklorür katalizörlüğündeki reaksiyonundan, 5-(2-tienil)-Nfenil-1,3,4-tiyadiazol (1), 5-(2-tienil)-N-[3’-klorofenil]-1,3,4-tiyadiazol (2), 5-(2- tienil)-N-[4’-klorofenil]-1,3,4-tiyadiazol (3), 5-(2-tienil)-N-[2’-florofenil]-1,3,4- tiyadiazol (4), 5-(2-tienil)-N-[4’-florofenil]-1,3,4-tiyadiazol (5), 5-(2-tienil)-N-[4’- nitrofenil]-1,3,4-tiyadiazol (6), 5-(2-tienil)-N-benzil-1,3,4-tiyadiazol (7), 5-(2-tienil)- N-[2’-metoksifenil]-1,3,4-tiyadiazol (8), 5-(2-tienil)-N-[3’-metoksifenil]-1,3,4- tiyadiazol (9), 5-(2-thienyl)-N-[4’-metoksifenil]-1,3,4-tiyadiazol (10) bileşikleri sentezlendi. Sentezlenen bu bileşikler elementel analiz ve FT-IR, H-NMR, C-NMR temel yöntemleriyle karakterize edildi. Yeni sentezlenen bu bileşiklerin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon deneyi ile incelendi. Bazı bileşiklerin deney mikroorganizmalarına karşı orta derecede aktiviteleri tespit edildi.
Synthesis and characterization of some new 1,3,4-thiadiazole compounds derived from thiophene-2-carboxylic acid and determination of antifungal activity
Keywords: 1,3,4-tyiadiazol, antimikrobiyal aktivite, IR, NMR spektroskopileri