RAKI VE TÜRK RAKI SOFRASINDAKİ YEMEK KÜLTÜRÜ - Şi̇mşek, Aykut (Erzurum Teknik Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, 2021)
Arastirmada temel olarak, 500 yildan uzun sureli bir gecmisi olan rakinin ve Turk raki sofrasindaki yemek kulturunun incelenmesi amaclanmaktadir. Ayrica soz konusu kulturun gastronomi turizmi kapsaminda degerlendirilebilmesine yonelik oneriler gelistirilmesi calismanin alt amacini olusturmaktadir. Arastirmada veri toplama yontemi olarak nitel arastirma yontemlerinden faydalanilmistir ve veri toplama iki asamadan olusmaktadir. Ilk olarak raki ve raki icme hakkinda derinlemesine bilgi edinebilmek icin dokuman incelemesi yapilmistir. Ikinci asamada ise yari yapilandirilmis gorusme teknigi ile arastirma kapsaminda yer alan 17 raki tuketicisi ile Ocak-Subat 2020 tarihleri arasinda yuz yuze ve telefon araciligiyla gorusmeler yapilarak veriler toplanmistir. Arastirma sonuclarinda arastirmaya katilan butun bireylerin raki kulturunde muhabbetin cok onemli oldugunu vurguladiklari tespit edilmistir. Raki sofrasindaki (cilingir sofrasi) mezelere onem verildigi ve bu mezelerin cesitlilik gosterdigi belirlenmistir. Ayrica rakinin, acele etmeden, yavas yavas ve soguk icilmesi ve raki sofrasinda bulunmak kisinin saygin biri oldugunu ifade etmesinden dolayi sofrada bulunanlarin birbirlerine karsili saygili olmalari gerektigi tespit edilmistir.
Keywords: kültür; rakı; rakı sofrası; gastronomi turizmi