Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü Lepidoptera faunası - Erol, Serkan (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
“Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü Lepidoptera Faunası” adlı bu çalışma, Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında yaşayan Lepidoptera faunasının belirlenmesi amacıyla 2011-2013 yılları arasında yapılmıştır. Çalışma ile alandaki Lepidoptera türleri belirlenmiş, yayılış alanları ve konukçu bitki türleri saptanmıştır. İlk etapta Lepidoptera takımı ile ilgili kaynaklar ve yapılan çalışmalar araştırılmıştır. İkinci aşamada ise Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü şefliklerindeki arazi çalışmalarının yürütüleceği yerler belirlenmiş ve örnek toplama işlemlerine başlanmıştır. 16 farklı noktanın seçildiği alandaki Lepidoptera türlerinin toplanması için atrap ve ışık tuzağı kullanılmıştır. Yakalanan türler daha sonra laboratuar ortamına alınarak preparasyon ve teşhis işlemleri yapılmıştır. Kelebeklerin morfolojik karakteristiklerine göre teşhisler yapılmaya çalışılmıştır. Teşhisler yapıldıktan sonra türlerin özelliklerinin yazılması için konuyla ilgili kaynaklardan yararlanılmıştır. İki yıl süren arazi çalışmasının sonucunda 13 familyaya ait 43 tür teşhis edilmiştir. Nymphalidae familyası en zengin tür sayısına sahiptir (11). Bunu sırasıyla Pieridae (9), Satyridae (5), Lycaenidae (3), Sphingidae (3), Arctidae (3), Geometridae (2), Noctuidae (2) Papillionidae (1), Zygaenidae (1), Pyralidae (1), Lasiocampidae (1), Saturnidae (1) familyalarına ait türler takip etmektedir. Yakalanan kelebek türlerinden 27 tanesi IUCN Kırmızı Listesi’ne dahil olduğu tespit edilmiştir. Satyridae familyasına ait Maniola megala türünün endemiğe yakın olduğu bilgisi elde edilmiştir.
Lepidoptera Fauna of the Forest Enterprise Directorate of Kastamonu