DOĞAL ORMANLARDA EKONOMİK TABANLI KESİM PLANININ HAZIRLANMASI (İNEBOLU ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ) - Şahin, Anıl (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017)
Tomruk üretimi tamamıyla ekonomik bir etkinlik olmasına karşın yapılan üretim ve kesim planları biyolojik temellidir. Bu çalışmada, ekonomik değişkenlerin baz alındığı ve yüksek kar amacı elde etmek amacı ile ekonomik tabanlı bir kesim planı hazırlanmıştır. Net Bugün ki Değer (NBD) yöntemi ile her bölmecik için kar-zarar durumu hesaplanmış ve en yüksek NBD’yi veren bölmecikler kesim planına dahil edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre oluşturulan ekonomik tabanlı kesim planına göre 3 452 m3 daha az tomruk üretimi ile yaklaşık %325 fazla kar elde edeceği hesaplanmıştır. 10 yıllık plana göre ise işletmenin yıllık ortalama karı 1 852 004,63 TL olarak hesaplanmıştır.
Keywords: InVEST, Kesim, Üretim Planlama, Net Bugünkü Değer, Coğrafi Bilgi Sistemi, Ekonomi, Ekolojik, NBD, CBS.