Fazıl Boyner Sağlık Yüksekokulu Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Besin Kimyası Ve Analizleri Laboratuvarının Araştırma Ve Analiz Kapasitesinin Artırılması - İÇLİ, Nesrin (My University, 2024)
Laboratuvar uygulamaları olan Besin Kimyası ve Analizleri dersi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü zorunlu derslerindendir. Dersin amacı besinlerin kimyasal bileşimleri ve fonksiyonlarını öğretmenin yanı sıra besin gruplarında bulunan besin öğelerinin analizlerinin yapılışının ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesinin de öğretilmesini kapsamaktadır. Bölümümüz Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarında bazı besin öğelerinin analizlerinin yapılması için elzem olan cihazlar ve teçhizatın eksik bulunması nedeniyle, ders uygulamalarının tümü yaptırılamamaktadır. Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin diğer üniversitelerde aynı bölümde okuyan öğrenciler ile özdeş, tam ve etkin bir eğitim alabilmeleri için bu eksikliklerin giderilmesi ivedilikle halledilmesi gereken bir sorundur. Ayrıca Besin Kimyası ve Analizleri Laboratuvarının bölümümüzün yegane analiz laboratuvarı olması itibariyle de bölümümüzün öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarında etkin bir şekilde kullanılabilmesi ve analiz kapasitesinin artırılması için eksik cihazların alınmaları gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle laboratuarımızda yapılamayan analizler (şeker, nişasta, protein analizleri) için alınması gereken cihazlar belirlenmiştir. Sonra bu cihazlar için teknik şartnameler yazılarak proforma faturalar talep edilmiştir. Proje kabul edildiği takdirde cihaz alımları gerçekleştirilecek ve laboratuvarımıza kurulumları sağlanacaktır. Cihazlar düzgün ve doğru çalıştıkları kontrol edilerek teslim alınacak ve sonra ödemeleri yapılacaktır. Bölümümüz öğretim elemanlarınca cihaz eğitimleri alındıktan sonra da artık bu cihazlar ders uygulamalarında kullanılabilecek ve ayrıca bölümümüz alanına giren bilimsel araştırma ve lisansüstü çalışmalarında da kullanılarak bilime katkı sağlanacaktır.