İlkokul sosyal bilgiler dersinde STEM uygulamalarının öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerine etkisinin incelenmesi - Acar, Fatih (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde STEM uygulamalarının 21. yüzyıl becerilerine etkisini incelemektir. Çalışmada karma araştırma modellerinden olan açıklayıcı-sıralı karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023- 2024 eğitim öğretim yılında Kastamonu İli Merkez İlçesinde yer alan bir ilkokulun 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada, 27 öğrenciden oluşan bir deney grubu ve 27 öğrenciden oluşan bir kontrol grubu olmak üzere toplam 54 öğrenci seçilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik 21. Yüzyıl Becerileri Testi (Öğrenme ve Yenilikçilik Teması), öğrenci günlükleri, öğrenci görüşleri, araştırmacı günlüğü, fotoğraf kayıtları ve çeşitli STEM uygulama süreci çizelgeleri kullanılmıştır. 21. Yüzyıl Becerileri Testinin geliştirilmesinde TAP programından, sonuçların analizinde SPSS analiz programından yararlanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma 21. yüzyıl becerilerinden öğrenme ve yenilikçilik teması altında yer alan yaratıcılık ve yenilikçilik, eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim ve iş birliği becerilerine yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama ve veri toplama süreci 6 hafta içinde 18 saat sürmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin 21. yüzyıl becerileri testi son test puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılığın olduğu, STEM uygulamalarının öğrenme ve yenilikçilik becerilerini geliştirdiği, STEM uygulamalarının sosyal bilgiler dersinde de uygulanabildiği, öğrencilerin etkinlikleri sevdiği, derse karşı ilgilerinin arttığı görülmüştür. 21. yüzyıl becerilerine yönelik farkındalığın artırılması ve STEM uygulamalarının sosyal bilgiler derslerinde de kullanımının yaygınlaştırılması için öğretmenlerin bilgilendirilmesi ve cesaretlendirilmesine yönelik çalışmalarının yapılması önerilmiştir.
Examining the effect of STEM applications on students' 21st century skills in primary school social studies course
Keywords: Sosyal Bilgiler Eğitimi; STEM Eğitimi; 21. Yüzyıl Becerileri