İmalatçı KOBİ’lerin Dijital Dönüşümü: KOSGEB Desteği Özelinde Nicel Bir Araştırma - SIRKINTIOĞLU YILDIRIM, Şükran; DURUKAN, Leyla (Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 2023)
Endüstri 4’ün bileşenlerinden biri olan üretim ve iş süreçlerinin dijitalleşmesi, üretim ve kaynak verimliliğinin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi gibi sayısız avantaj sunabilmektedir. Dijitalleşmenin ülke ekonomilerinin sürdürülebilirliğine katkısından dolayı sanayi politikaları ile KOBİ’ler desteklenmektedir. Bu doğrultuda, çalışmanın amacı, imalatçı KOBİ'lerin dijitalleşmeye yönelik tutumlarının dijitalleşme düzeylerine etkisini analiz etmek ve KOSGEB dijitalleşme desteğinden yararlanan imalatçı KOBİ’lerin desteğe bakış açılarının araştırılmasıdır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, örnekleme yöntemi kullanılmamış, tam sayım yapılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler KOSGEB KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programından yararlanan imalatçı KOBİ’lerden toplanmıştır. Toplam 105 KOBİ’den toplanan veriler SPSS 26.0 paket programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucuna göre KOBİ’lerin dijitalleşmeye yönelik tutumlarının dijitalleşme düzeyleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.