KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI’NDA KADINLARIN EKOTURİZM FAALİYETLERİNE İLİŞKİN SOSYO-EKONOMİK ANALİZLER - ÇALIŞKAN, İlçin Özge (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Ekoturizm, çevresel etmenler maksimum düzeyde korunurken bölge halkının en üst düzeyde fayda sağladığı turizm biçimidir. Kırsal bölgelerde ekoturizmin canlandırılması o bölgede yaşamını sürdüren insanların refah düzeyini yükseltmekle beraber bölgenin biyoçeşitliliğinin korunmasında da etkili bir rol oynayacaktır. Milli parkların çevresinde yaşayan insanların doğadan faydalanma düzeyini optimuma çıkarmak, ülkemiz için ekolojik ve ekonomik değerleri olan milli parkların tanınırlığını ve bölge halkı tarafından korunmasını destekleyecektir. Küre Dağları Milli Parkı (KDMP) doğal kaynak değerleri, korunmuş geleneksel kültürü, temiz doğası, mağaraları, şelaleleri, kanyonları ve daha bir çok doğal güzelliği ile ekoturizmin canlandırılması gereken en önemli noktalardan biridir. Bu çalışma ile KDMP’de kadınların ekoturizme hangi düzeyde destek oldukları irdelenmiştir. Kadınların bu bölgede ekoturizme desteklerini ölçmede yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılan inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilen veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında kadınların bu bölgede ekoturizme desteği konusunda yapılanlar ve yapılamayanlar incelenerek karşılaşılan sorunlar irdelenmiş ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak KDMP’de kadın destekli ekoturizm faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için, bölge halkının ve yerel yönetimlerin ekoturizmin gelişimini ve sürdürülebilirliğini desteklemeleri gerekmektedir. Hali hazırda bölgenin potansiyel ekoturizm fırsatlarının tam olarak değerlendirilemediği görülmüştür. Bu konuda başta kadınlar olmak üzere bölge halkı, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Ekoturizm faaliyetlerinin canlandırılmasında uygulanacak mikro kalkınma planları ile bölge halkının gelir düzeyinde artış meydana geleceği, böylece kadınların milli park değerlerini koruma ve ekoturizmden maksimum kazanç sağlama konusunda daha hassas davranacağı düşünülmektedir.
Keywords: Ekoturizm, Kadın, Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu