HZ. PEYGAMBER’İN ESTETİK VE GÜZELLİK ANLAYIŞI -Buhârî Örneği- - AHLATCIOĞLU, BİLAL FERHAT (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Çalışmamızda “Hz. Peygamber’in (sav) Estetik ve Güzellik Anlayışı” edep merkezli, başka bir ifadeyle âdâbı referans alan bir ölçü ile incelenmiştir. Giriş kısmında araştırmamızın konusu, amacı, önemi ve metodu yer almaktadır. Birinci bölümde estetik ve güzelliğin tanımı, konusu, Kur’an-ı Kerim’deki, Hadislerdeki ve İslam düşünce tarihindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonrasında estetik ve güzellik mefhumuyla anlam olarak örtüşen; Hz. Peygamber’in güzellik anlayışını tesbit etmede göz önünde bulundurulacak olan cemil/cemal, hüsün/ihsan, tayyib kavramları ile inceliğin ve güzelliğin ifadeleri olan zarafet, edeb, letafet, nezaket gibi bazı edebi kavramlar incelenmiştir. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber’in estetik ve güzel anlayışı, güzellik anlayışındaki temel ölçü, ilkeler ve ahlakındaki güzellikler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde de Sahih-i Buhari’de konumuzla alakalı olarak derlediğimiz hadis-i şerifler ve ayet-i kerimeler ışığında Hz. Peygamber’in (sav) muamelatındaki, ibadetlerindeki ve günlük fiillerindeki güzellikler ve ince detaylar ortaya konulmuştur.
Keywords: Hz. Peygamber (sav), Buhari, Estetik, Güzellik, Zarefet, Edep, Nezaket.