Ortaokul Öğrencilerinin Çevre Bilgi ve Tutumlarının Farklı Okul Türleri Açısından İncelenmesi - Sönmez, Elif; Yerli̇kaya, Zekeriya (Alinteri Sosyal Bilimler Dergisi, 2017)
Çevre sorunları her geçen gün belirgin bir şekilde gün yüzüne çıkarken sorunların temelinde birçok farklı bakış açısı eğitim ve özelinde çevre eğitimini ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle sorunun temeline ilişkin araştırmaların belirli periyotlarla yenilenmesi icap etmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada farklı okul türlerinde okuyan 8. Sınıf öğrencilerinin Çevre bilgi ve çevre tutumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan biri özel okul,  biri imam hatip ortaokulu olmak üzere toplam on bir ortaokulda isteğe bağlı olarak toplam 604 8. Sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada ilköğretim öğrencileri için hazırlanmış Çevre Bilgi Testi (ÇBT) ve Çevre Tutum Ölçeği (ÇTÖ) kullanılmıştır(Atasoy ve Ertürk, 2005). Çalışma sonucunda Çevresel bilgi düzeyi açısından özel okul, imam hatip okulu ve klasik ortaokul öğrencileri arasında önemli düzeyde farklılık izlenmiştir. Çevresel tutum açısından ise özel okul ile imam Hatip öğrencileri arasında fark bulunurken klasik ortaokul öğrencileri arasında fark izlenmemiştir.
Keywords: Çevre Bilgisi; Çevresel Tutum