Hatırlanmayı Bekleyen Bir Kitap ve İstanbul Köpekleri Üzerinden Düşündürdükleri - KUTKAN, Özlem (Vakanuvis International Journal of Historical Researches, 2022)
Bu çalışma, bir yandan kaleme aldığı coğrafyaya ilişkin araştırmalarda kendisine az yer bulan bir seyahatnameye dikkat çekmeyi hedeflerken diğer yandan İstanbul köpeklerine ilişkin gözlemlerin bir bölüm olarak kendisine yer bulduğu aktarımları üzerinden düşünmeyi/tartışmayı hedeflemiştir. Seyahatnamenin, üzerinde düşünüldüğü anlaşılan ve yazarın edebi yeteneğini de yansıtan Dört Denizle Yıkanmış başlığını taşıması onun bugün içerdiği coğrafyaya yönelik bir eser olduğunun anlaşılmasını gölgelemiş görünmektedir. Oysa eser, özellikle Balkanlara ilişkin önemli bir başvuru kaynağı olma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla bu makale, öncelikle söz konusu seyahatnamenin kent/bölge tarihine ışık tutan kültür, ekonomi, ulaşım, askeri tarih vb. alanlardaki potansiyeline dair genel bir çerçeve çizmeyi hedeflemiştir. Ardından yazarın İstanbul köpeklerine ilişkin gözlemlerine bir bölüm ayırdığı değerlendirmelere geçilmiştir. Son olarak “ Bir Tartışma” bölümünde ise bu bilgilerin aktardıkları ve aktarmadıkları ile sokak köpeklerinin tarihine ilişkin bazı sorular sorulmuş ve tarihin sosyal ve beşeri bilim özellikleri üzerinden konuyu suskun kalan taşradan okumanın önemine ilişkin bazı önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Henry Charles Woods; Stray Dogs; İstanbul; Province; Travelogue; England.; Henry Charles Woods; Sokak Köpekleri; İstanbul; Taşra; Seyahatname; İngiltere.