Genetic variations among and within the populations of Calabrian pine (Pinus brutia Ten.) in Turkey - Topacoglu, Osman; Şevi̇k, Hakan; Sivacioglu, Ahmet; Kara, Ferhat (Kastamonu University, 2017)
Calismanin amaci: Genetik varyasyon, ekonomik acidan onemli agac turlerinin surdurulebilirligi icin onemli bir kriterdir. Bu calismada, Turkiye’deki Kizilcam ( Pinus brutia Ten.) tohum mescerelerinde bazi morfolojik ozelliklere bagli olarak genetik farkliliklarin belirlenmesi amaclanmistir. Materyal ve Yontem: Bunun icin; tohum ornekleri Orman Agaclari ve Tohumlari Islah Arastirma Entitusu Mudurlugunde kayitli 14 adet kizilcam tohum mescerelerinden elde edilen tohumlar ile gerceklestirilmistir. Fideciklerden elde edilen13 morfolojik ozellikte ( cimlenme yuzdesi,yasama yuzdesi, yasama yuzdesi/ cimlenme orani, kokbogazi capi (40-45 gunluk fideciklerde), hipokotil uzunlugu, kotiledon sayisi ,kotilodon uzunlugu, kotilodon cotyledon genisligi, kok bogazi capi (1- yasli fideciklerde), epikotil uzunlugu, ibre uzunlugu, ibre genisligi ve dal sayisi) olcum yapilmistir. Sonuclar: Elde edilen veriler Cluster ve Penrose istatistiki analizlerle test edilmistir. Analizlerde Kizilcam tohum mescerelerinde ve mescere arasinda morfolojik ozellikler bakimindan onemli farkliliklarin bulundugu gorulmektedir. Genetik farkliliklarin populasyonlar arasinda, populasyonlar icindeki farkliliklardan daha az oldugu tespit edilmistir. Arastirma vurgulari: Bu calisma populasyonlar icindeki yuksek genetik varyasyonun islah programlarinda genetik kazanc icin bir firsat olabilecegini gostermektedir
Keywords: Calabrian pine; Genetic variation; Heritability; Morphological traits; Kızılçam; Genetik varyasyon; Heridabilite; Morfolojik karakterler; 15. Life on land