SOSYAL MEDYANIN KAMU KURUMLARI TARAFINDAN KAMUSAL PAZARLAMA ARACI OLARAK KULLANILMASI: 81 İL VALİLİĞİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Gümüş, Niyazi (Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences, 2018)
Sosyal medya sahip olduğu kullanıcı sayısı ile tüm sektörlerin ve kurumların içinde yer alması gereken ve iletişim çalışmalarının vazgeçilmez parçası olması gereken bir noktaya gelmiştir. Sosyal medya geleneksel iletişim kanallarına göre çok sayıda avantaja sahip bulunmaktadır. Kamu kurumlarının sosyal medyada yer alması şüphesiz kurumların halkla ilişkiler çalışmalarına, kurumların şeffaflığının artmasına, vatandaşların kurumlara duyduğu güvenin artmasına, kurum vatandaş etkileşimin artmasına, vatandaşların çalışmalara katılımının teşvik edilmesine ve e-Devlet uygulamalarının yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye’nin temel kurumlarının sosyal medya kullanımlarını tespit etmek ve değerlendirmek amacıyla çalışma kapsamında ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel kurumları olan valiliklerin resmi Facebook, Twitter ve Youtube hesapları incelenmiştir. İkinci olarak ise sosyal medyada yer alan valiliklerin resmi sosyal medya sayfalarında paylaştıkları içerikler incelenmiştir. Yapılan incelemede valiliklerin sosyal medyanın önemini yeterince kavramadığı ortaya çıkmıştır. Sosyal medyada yer alan valiliklerin büyük çoğunluğu tek taraflı olarak sayfalarında görsel unsurları ve bilgilendirici içerikleri paylaşmayı tercih etmekte, takipçileri ile etkileşime girmekten kaçınmaktadırlar.
Keywords: Sosyal Medya; Kamu Kurumları; Valilikler; Kamusal Pazarlama; İletişim