Klasik devlet teorisinde doğa durumu söylemi: Thomas Hobbes, John Locke ve Jean-Jacques Rousseau karşılaştırması ve 21.yüzyıldan eleştirel bir bakış - Doğan, Muhammet (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada Hobbes, Locke ve Rousseau’nun toplumsal sözleşmesi ve buna bağlı olarak onların doğa durumuna bakışları ele alınmış, son bölüm olarak da bunun 21. yüzyıldaki eleştirisine yer verilmiştir. İlk kısımda Antik Çağ’dan itibaren doğa durumu ile ilgilenen filozoflar ve bu filozofların doğa durumuna olan bakışlarına değinilmiştir. İkinci kısımda ise Hobbes, Locke ve Rousseau’nun doğa durumuna bakışları ve birbirleri ile karşılaştırması yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise 21. yüzyılda doğa durumu, toplumsal sözleşme ve bu filozofların görüşlerine dair bakış ele alınarak eleştirisi yapılmıştır.
State of nature discourse in classical state theory: Thomas Hobbes, John Locke and Jean-Jacques Rousseau comparison and a critical look from the 21st century
Keywords: Toplumsal Sözleşme, Doğa Durumu, Hobbes, Locke, Rousseau