LİKYA YOLU’NU YÜRÜYEN TURİSTLERİN MEMNUNİYET DÜZEYİ - TÜTÜNCÜ, BURCU (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Türkiye’nin ilk işaretli rotası olan Likya Yolu doğal, kültürel ve tarihi değerleri bir arada görebilme olanağı sağlayan bir kültür rotasıdır. Araştırma, Likya Yolu’nu yürüyen turistlerin niteliklerinin ve Likya Yolu deneyimlerine dair memnuniyetlerinin incelenmesini konu edinmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın temel amacı Likya Yolu yürüyüşçülerinin, yürümüş oldukları etapların olanaklarına yönelik memnuniyet düzeyinin belirlenmesidir. Ayrıca bireylerin bir kültür rotasını ziyaret etme niyetinin ve Likya Yolu’nu tercih etme nedenlerinin belirlenmesi araştırmanın yan amaçlarını oluşturmaktadır. Nicel açıdan betimsel araştırma modelinden faydalanılan araştırmada, kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen 416 yürüyüşçüye ulaşılmıştır. Araştırma verileri anket tekniği ile elde edilmiştir. Anket formlarından elde edilen verilere göre yürüyüşçülerin çoğunluğunun 40 yaş ve üzeri, bekâr ve lisans düzeyi eğitim seviyesine sahip bireyler olduğu sonucuna varılmıştır. Doğayla iç içe olmayı amaçlayan Likya Yolu yürüyüşçüleri daha çok arkadaşlarıyla katılım sağlayarak çadırda konaklamayı tercih etmektedirler. Memnuniyet düzeyine yönelik yapılan analizlerle birlikte, katılımcıların yürüyüşlerinden genel itibariyle memnun kaldığı ve beklentilerinin karşılandığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca katılımcıların Likya Yolu’nu tekrar ziyaret etmeleri ve yakınlarına tavsiye etmeleri konusunda olumlu eğilim gösterdikleri belirlenmiştir. Araştırmanın verilerinden elde edilen bulgular ışığında yerel yöneticilere, yerel halka, işletmelere ve gelecekte bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara birtakım öneriler sunulmuştur.
Keywords: Kültür rotası, Likya Yolu, Turist Memnuniyeti