Geleneksel El Sanatlarından, Modern Sanat Eseri Olarak Takı Sanatı - Coşkun, Metin (Sanat ve Tasarim Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, takı tasarımının bir sanat formu olarak nasıl evrildiğini ve yaratıcı ifade biçimlerine nasıl katkıda bulunduğunu incelemektir. Çalışmada sanatın tarih boyunca sürekli değişen ve genişleyen tanımı ışığında, takı tasarımının zanaat kimliğinden sıyrılarak sanatsal bir ifade biçimi olarak kabul edilmeye başlaması ele alınmaktadır. Aynı zamanda çalışma, sanatın tarihsel dönüşümünde Rönesans'tan modernizme kadar yaşanan değişimler ve takı sanatının bu değişimlerden nasıl etkilediğini incelemektedir. Literatür taraması ve karşılaştırmalı analizlerle desteklenen bu araştırma, çağdaş takı tasarımında kullanılan malzemelerin, tekniklerin ve temaların sanatsal yaratıcılığa nasıl yeni bir boyut kattığını ortaya koymaktadır. Takı tasarımcılarının, geleneksel yöntemlerin yanı sıra plastik, tekstil, reçine ve geri dönüştürülmüş materyaller gibi farklı malzemelerle çalışarak eserlerinde toplumsal, politik ve çevresel mesajları da nasıl ilettiklerini incelemektedir. Sonuç olarak, takı tasarımının sanatsal dünyada kendine nasıl bir yer edindiği ve giyilebilir bir sanat formu olarak bireysel ve toplumsal kimlikleri yansıtma noktasında nasıl özgün bir iletişim aracı sunduğu vurgulamaktadır.