TEKNOLOJİ VE YAZILIM ŞİRKETLERİNDE İŞLETME DEĞERİNİ BELİRLEYEN ÖLÇÜTLER ÜZERİNE BİR İNCELEME - Yaşar, Mehmet (Karamanoglu Mehmetbey University, 2025)
Bu araştırmanın amacı teknoloji ve yazılım endüstrisinde işletme değeri üzerinde etkili olduğu düşünülen parametrelerin etkisini değerlendirmektir. Söz konusu parametreler işletmenin likidite durumunu, verimliliğini, borçluluğunu ve piyasadaki durumunu belirten oranlardan oluşmaktadır. Araştırmada ayrıca bu oranların işletme değeri üzerindeki etkileri analiz edilerek, sektöre özgü dinamiklerin bu bağlantılarda oynadığı rolün anlaşılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda sektörde yer alan en büyük 50 uluslararası firmanın 2014-2023 yılı verileri panel veri analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda brüt kâr marjı ve piyasa defter değerinin işletme değerini olumlu etkilediği, cari oran, borç özkaynak oranı, borç toplam varlık oranı ve aktif devir hızı değişkenlerinin ise negatif yönde etkilediği ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın teknoloji-yazılım alanında işletme değeri belirlenmesiyle yatırım kararı, rekabet analizi, firma seçimi gibi konularda karar vericilere yol göstereceği düşünülmektedir.