COVID-19’UN TÜKETİCİ ALIŞKANLIKLARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: TÜRKİYE-LİBYA KARŞILAŞTIRMASI - Öztürk, Sevgi; Işinkaralar, Öznur; Yilmaz, Dilara; Şi̇mşek, Merve; Almansouri, Hafith Mohammed Sulayman; Elahsadi, Amragia H. Mostafa (Ataturk Universitesi, 2021)
COVID-19 pandemisinin bütün ülkeler üzerinde derin etkileri olduğu görülmektedir. Salgından en çok etkilenen alanlar olan alışveriş merkezleri ise artık eski önemlerini kaybetmeye başlamıştır. Tüketicilerin davranış eğilimleri ve tutumlarında da önemli değişimlerin olduğu bilinmektedir. Alışveriş merkezi organizasyonları üzerinde önemli bir role sahip olan tüketicilerin davranışlarındaki bu değişimlerin tespit edilmesi alışveriş merkezlerinin tekrar eski önemlerini kazanmaları açısından bir gereklilik haline gelmiştir. Çalışma alışveriş merkezlerini ziyaret eden kişilerin COVID-19 salgını süresince tutumlarında oluşan değişimi tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye ve Libya’daki tüketicilerin alışveriş merkezlerine karşı olan tutumlarını tespit etmek ve değişimleri sorgulamak amacıyla toplamda 600 kişiyle çevrimiçi anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Daha sonra kadın ve erkek katılımcıların tutumlarındaki farklılıklar SPSS 22 programında bağımsız örneklem t-testi yapılarak sorgulanmıştır. Test sonucunda Türkiye’deki kadın katılımcıların ve Libya’daki erkek katılımcıların tutumları arasında önemli farklılıklar (p
Keywords: Urban Policy; alışveriş merkezleri; COVID-19; tüketicilerin tutumları; Türkiye; Libya; Kentsel Politika